Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

De Tao van de T

1/1

Geplaatst door Popkoor AkoorT op dinsdag 29 september 2020 om 09:49

In het kader van de 'Tao van de T', een reeks stadsgedichten van de Tilburgse Stadsdichter Anton Dautzenberg, heeft onze dirigent Koos van Eijk een muzikale vertaling gemaakt van Stadsgedicht VII.

Oorspronkelijk stond de presentatie daarvan door popkoor AkoorT gepland op literatuurfestival Tilt in het voorjaar van 2020, maar vanwege corona werd dit afgelast. September 2020 maakte Tom Pijnenburg een filmopname van het gedicht in de repetitiehal van het koor.

'Dirigent Koos van Eijk componeerde de melodie. Met de adaptatie van het stadsgedicht betrad het koor onbekend terrein. Volgens van Eijk moesten veel koorleden ‘veroverd’ worden, maar dat is uiteindelijk gelukt. ‘Het lag voor de hand om bij het gedicht minimalistische muziek met veel herhaling te schrijven, in de geest van een componist als Philip Glass,’ aldus Van Eijk. ‘Zo ben ik ook aan deze compositie begonnen: heel precies de letters en strofen volgen en hier intuïtief klanken voor het koor bij schrijven. Er ontstonden simpele melodieën en patronen die steeds wisselden, omdat het metrum van het gedicht ook wisselt. Een interessant experiment, maar het voelde wat te afstandelijk; ik miste het magische.’ Van Eijk ging daarom op zoek naar koorklanken die hem raakten. ‘De samenklanken die ik vond leken een betekenis te hebben; die heb ik toegevoegd aan het gedicht waarvan de woorden op het eerste gezicht juist betekenisloos lijken. Vooral de derde strofe heeft op deze manier iets romantisch gekregen, maar door de steeds herhalende T, of eigenlijk "Ti" zoals het koor het zingt, ligt die romantiek wat meer verborgen. In het gedicht las ik een “mooie onbeholpenheid”, voor mijn gevoel kun je dat ook in de muziek terug horen.’ 

 Luister en kijk hier naar het resultaat